2006/04/20

Ortaya Karışık

Geçen haftasonu başlayan Brasileirão, bitmek üzere olan Avrupa ligleri, bu haftaiçi oynanan Şampiyonlar Ligi, Brezilya Kupası ve Libertadores maçlarıyla tam bir futbol maratonuna girmiş bulunuyoruz(m).

Libertadores 2006’ya katılmış olan Brezilya takımlarından Paulista hariç hepsi ilk seviye olan gruplardan çıkmayı başardılar. Paulista geçen yılın Copa Do Brasil, yani Brezilya Kupası şampiyonu olarak Libertadores’e katılma hakkı kazanmıştı. Fakat hem Paulistão’da hem de Libertadores grubunda beklenenin çok altında bir performans gösterdi.

Sonuçta São Paulo, Goiás, Corinthians, Internacional ve Palmeiras sonraki turu garantileyen isimler. Sekiz gruptan altısının maçları bugün tamamlandı. Kalan iki grubun yarın oynanacak maçlarıyla Libertadores’in ilk aşaması sonlanmış olacak.

Brezilya Kupasının bugün oynanan yedi maçıyla birlikte çeyrek finale çıkan takımlar belli oldu. Bugünkü sonuçlara göre çeyrek final eşleşmeleri Fluminense – Cruzeiro, Flamengo – Atlético Mineiro, Ipatinga – Santos şeklinde. Volta Redonda’nın rakibiyse yarın oynanacak Criciúma – Vasco Da Gama maçı sonunda belli olacak. İlk ayaktan 2-1’lik avantajı bulunan Vasco Romário diktasından kurtulmanın rahatlığıyla kendini bulmaya çalışıyor. Santos sıkıcı futboluna devam ediyor. Stuttgart, Bayern Münih ve Lyon’da oynadığı yıllar boyunca Avrupa’da kendinden sürekli söz ettiren Giovane Élber emeklilik öncesi takımı Cruzeiro’nun son maçında 3 gol birden atarak kalitesini bir kez daha kanıtladı. Fluminense, forvetteki 32’lik Tuta ve 18’lik Lenny ikilisiyle rakip defansların kabusu halinde.

Bu arada Lenny’nin epey gelecek vaat eden bir isim olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Tüm takımın Lenny’nin üstüne titrediği, özellikle de Petkovic’in genç oyuncunun gelişiminde büyük pay sahibi olduğu söyleniyor.

Şampiyonlar liginde erken final tabir edilen Barcelona – Milan eşleşmesinin ilk ayağı San Siro’da Barça’nın 1-0 üstünlüğüyle tamamlandı. Ronaldinho Gaúcho ilk yarıda pek kendini gösteremese de ikinci yarıda müthiş bir oyun çıkardı. Maçın tek golünün pasını verdi, şık bir şutuysa direkten döndü. Nefesleri kesen top tekniği ve oyun zekasının yanında topsuz alanları kullanma ve hareketlenme yeteneği görülmeye değer.

Milano’nun prensi Kaká maç boyunca vatandaşı Edmílson’un markajından kurtulmakta zorluk yaşarken Ronaldinho Gaúcho golün pasını verirken Milan’ın buldog tadındaki oyuncusu Gattuso’nun alışılagelmiş agresif markajına rağmen bedeninin üst kısmını kullanarak attığı zarif bir çalımla topu kurtardı ve Giuly’ye nefis bir pas çıkararak takımının ikinci ayağa avantajlı girmesini sağladı (ben de cümleyi tek nefeste bitirmeye çalışırken bayılıp kaldım).

Geçtiğimiz Cumartesi günü başlamış olan Brasileirão 06’ya gelince... Sıkıcı birkaç beraberliği bir kenara bırakalım. Ponte Preta lige sürpriz sayılabilecek bir başlangıç yaparak Palmeiras’ı Parque Antarctica’da 3-2 devirdi. Palmeiras büyük kadro sorunları yaşıyor ve taraftar kulübe sırtını dönmüş durumda. Paulista şampiyonasının açılış maçında tüm biletleri satılan Parque Antarctica’ya son maçta sadece 2700 küsur seyirci gelmiş olması da bunu kanıtlar nitelikteydi. Takımın en iyi oyuncularından Marcinho Guerreiro ve Corrêa’nın Avrupa’ya transfer olacakları söyleniyor; taraftar Lúcio ve Alceu’ya düşman kesilmiş durumda. Sakatlıktan kurtulan Juninho Paulista gelecek maçta oynayacak olsa da Verdão’nun işi zor görünüyor.

Campeonato Carioca şampiyonu Botafogo kuzeyin sağlam ekibi Fortaleza’yı, sadece güzel goller atmasını bilen forvet Dodô’nun leziz golüyle 1-0 yendi.

São Paulo buradaki maçta Flamengo’yu 1-0 ile geçerken golün sahibi Rogério Ceni de kariyerinin 41’i serbest vuruştan, 19’u penaltıdan olmak üzere 60. golüne imza atarak dünyanın en çok gol atan kalecisi José Luis Chilavert’in 62 gollük rekorunu kırmaya da yaklaşmış oldu. São Paulo ayrıca Seleção’nun hücum yedeklerinden Ricardo Oliveira’yı geçtiğimiz hafta kadrosuna kattı. Betis’te oynarken geçirdiği ağır bir sakatlığın ardından sahalardan altı ay uzak kalan Ricardo Oliveira formuna çabucak kavuşup dünya kupasına katılmak istiyor. Uzun lafın kısası, ülkenin en iyi hücum yapan takımlarından São Paulo’da forvetler arttı, forma savaşı daha da kızıştı.

Fluminense Atlético-PR’yi 2-1 ile geçti. Dağ köylüsü Matthäus’un attığı kazıktan sonra hayalleri mi yıkıldı, cepleri fazla mı sarsıldı bilemiyorum, Atlético-PR hem Brezilya Kupasından, hem Paraná eyalet liginden elendi, üstüne bir de ligin ilk maçını evinde kaybetti. Neyse ki kadrolarında Dagoberto gibi müthiş bir hücum oyuncusu ve sadık bir seyirci kitleleri var da geleceğe biraz daha umutla bakabiliyorlar.

Ronaldinho Gaúcho’nun takımı Grêmio’nun birinci lige dönüş maçında geçen yılın ikinci lig şampiyonu Grêmio ve geçen yılın şaibeli birinci lig şampiyonu Corinthians karşı karşıya geldiler. Porto Alegre’de kıran kırana geçen mücadele Grêmio’nun 2-0 üstünlüğüyle bitince hem Tricolor Gaúcho lige havalı bir başlangıç yapmış oldu, hem de Corinthians kazanı biraz daha kaynadı.

Son olarak da Juninho Pernambucano, Fred, Cris ve Caçapa’nın forma giydiği Olympique Lyonnais Pazar günü Paris Saint Germaine’i Paris’te 1-0 yenerek Fransa ligini üst üste tam beşinci defa kazanmış oldu. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: