2006/04/17

Futbol Yabancıları

Futebras’ın ilk yazısında Arjantinli genç yetenek Carlos Tevez’in Brezilya’da 2005 yılının futbolcusu seçildiğinden bahsetmiştim. Brezilya futbolunda yabancı oyuncular pek yer almıyor, arada bir ortaya çıksalar da nadiren iz bırakıyorlar. Carlitos da bu nadir vakalardan.

Günlük futbol gazetesi Lance!’nin 15 Nisan tarihli Cumartesi eki A+ dergisinde Brezilya’da oynayan ve oynamış yabancı futbolcular hakkında bir yazı vardı. Ben de bu konu hakkında iki laf etmeden duramayacağım.

Brezilya futbol konfederasyonu CBF’in kurallarına göre takımlar sahaya en fazla 3 yabancı futbolcu sürebiliyorlar. Zaten istatistiklere bakılınca bu sayının yetip de arttığı görülebiliyor: Brasileirão 06’da yer alan 20 takımda 7 ülkeden toplam 21 yabancı futbolcu forma giyiyor. Bu sayı 2005’te 11, 2004’te 7, 2003’teyse 6 idi. Yani geçen seneye göre ikiye katlanmış gibi görünse de Avrupa futbolu için epey düşük, Brezilya futbolu içinse epey yüksek bir oran.

Bu 21 kişinin bir kısmı Brezilya futboluna aşina, uzun süredir burada oynayan ve kendilerini kanıtlamış isimler, bir kısmıysa şanslarını futbolun din kadar kutsal olduğu bu ülkede denemeye gelmiş maceracı veya kofti futbolcular.

Brasileirão 06’da top koşturacak 21 yabancı oyuncunun adları (ülkeleri - takımları) şu şekilde:

Johnny Herrera (Şili – Corinthians)
Javier Mascherano (Arjantin – Corinthians)
Seb
á (Arjantin – Corinthians)
Carlos Tevez (Arjantin – Corinthians)
Carlos Gamarra (Paraguay – Palmeiras)
Diego Lugano (Uruguay – S
ão Paulo)
Julio Rodriguez (Uruguay – Ponte Preta)
Maldonado (Şili – Santos)
Antonio De Nigris (Meksika – Santos)
Julio Manzur (Paraguay – Santos)
Ramirez (Paraguay – Flamengo)
Peralta (Uruguay – Flamengo)
Dejan Petkovic (Sırbistan-Karadağ – Fluminense)
Vladimir Djordjevic (Sırbistan-Karadağ – Fluminense)
Maidana (Arjantin – Gr
êmio)
Herrera (Arjantin – Gr
êmio)
Lipat
ín (Uruguay – Grêmio)
Escalona (Şili – Gr
êmio)
Wason Renteria (Kolombiya – Internacional)
Ferreira (Kolombiya – Atlético-PR)
Herrera (Kolombiya – Atlético-PR)

Bu oyuncular arasında Gamarra, Lugano, Mascherano, Tevez, Manzur, Petkovic ve üstteki resimde gördüğünüz Maldonado takımlarının önemli elemanları. Genç yetenek Wason Renteria, Hollanda’da 2005’te düzenlenen FIFA Dünya Gençler Şampiyonasında Kolombiya takımının en göze çarpan isimlerindendi. Şili vatandaşı kaleci Johnny Herrera’nınsa porno yıldızlarını andıran isminden başka pek bir ilgi çekici yanı yok. Geriye kalanlar da ne yazık ki kendilerini henüz kanıtlayamamış isimler.

Brezilya’nın ülke dışında oynayan oyuncular konusunda büyük (ve istatistiksel) bir ünü var. Dolayısıyla bu verimli futbolcu fabrikasına dışarıdan bir oyuncu geldiğinde Brezilyalılar kadar, hatta daha iyi oynaması gerekiyor. Yoksa transfer, yerleşim, çevirmen masraflarına akıtılan onca paranın, ülkeye uyum sağlamak için harcanan onca sürenin ne anlamı var?

Fakat gerçek hayatta durum böyle değil. Brezilya, bilhassa futbolda daha az paraların döndüğü Güney Amerika ülkelerinde parlayan oyuncuların daha fazla para kazanabilecekleri, hatta belki de Avrupa’ya transfer olmak için kendilerini gösterebilecekleri bir yer.

Dolayısıyla iş kulüplere kalıyor. Parayı kendi ülkesinde başarılı olmuş, ancak Brezilya’da ne yapacağı belli olmayan bir yabancıya mı dökmek lazım, yoksa gençliğinden beri izlenip denenmiş bir Brezilyalıya mı? Günümüzdeki duruma bakılırsa buradaki kulüpler öncelikle Brezilyalıları tercih ediyorlar.

Aman, “3 müydü, 5 miydi? Yoksa 6+1 miydi, 7 miydi?” derken kafalar karışmasın, herkes en iyi bildiği işi en iyi şekilde yapsın.

Hiç yorum yok: