2006/04/10

Şampiyonlar Pazarı

(foto: Antonio Gauderio/Folha Imagem)

Brezilya futbolunun en önemli eyalet şampiyonaları sayılabilecek Rio, São Paulo ve Rio Grande Do Sul liglerinin şampiyonları bugün saat 16:00’da oynanan karşılaşmalarla belli oldu.

Final karşılaşmasız, puana dayalı lig usülü oynanan Campeonato Paulista’nın şampiyonu, Santos Portuguesa ve Ituano São Paulo maçları sonucunda belirlendi. SP Ituano’yu maçın ilk 5 dakikasında attığı iki golle (Thiago ve serbest vuruştan Rogério Ceni) yenerken Santos da düşme potasındaki Portuguesa’yı 2-0 yenince Pelé’nin takımı Santos lig boyunca pek parlak bir futbol oynamamasına rağmen uzun yıllar sonra ilk eyalet şampiyonasını kucaklamış oldu.

Mogi şehrinde oynanan Ituano – São Paulo maçının sonunda epey ilginç olaylar vardı. Maçın son dakikalarında ateşli taraftarlar dikenli tel filan dinlemeden sahaya dalmaya başladılar. Hatta tişörtsüz taraftarlar sahada dans ederek koştururken oyun bir süre daha devam etti. Staddaki tüm emniyet birimleri nedense birden ortadan kayboldu ve hakem oyunu bitirince taraftarlar Tricolor oyuncularının üstüne atlayarak formalarını kapmaya çalıştılar. İlk golün sahibi genç Thiago bir grup taraftarın arasında kaldı ve ortada polis molis olmadığı için üzerinde yalnızca donu (bildiğin beyaz slip don) kalana dek, çorapları ve kramponlarına dek soyuldu. Neyse ki SP’nin masörü olduğunu tahmin ettiğim iri bir ağabey imdada yetişti de çocuk donunu kurtarabildi.

Bu sonuçlarla Portuguesa küme düşerken Peixe’nin teknik direktörü, Real Madrid kovulganı Vanderlei Luxemburgo ise 6. Campeanota Paulista kupasını kaldırdı. Önceki kupaları Bragantino (1990), Palmeiras (1993, 1994, 1996) ve Corinthians (2001) şeklindeydi.

SP eyaletini Pelé’nin takımı kazanırken Rio De Janeiro’da şampiyon olan takımsa Garrincha’nın takımı Botafogo idi. Şampiyona finalinin ilk ayağını sürpriz takım Madureira karşısında 2-0 kazanan Fogão ikinci maçı da 3-1 galip tamamlayarak Carioca şampiyonluğuna ulaştı.

Güneyde ise galibiyetsiz, tuhaf bir şampiyonluk yaşandı. İlk maçı 0-0 sonuçlanan Gre-Nal derbisinin Internacional’ın evi Beira Rio’da gerçekleşen ikinci ayağı 1-1 berabere bitmesine rağmen Grêmio deplasmanda gol attığı için eyalet kupasını kaldıran isim oldu.

Şöyle bir yerel spor haberleri modeli yapmak istiyorum: Goiás Atlético Goianense’yi 1-0 yenerek Goiás eyalet şampiyonluğunu, Ceará Fortaleza’yı ilk ayaktaki gibi 1-0 yenerek Ceará eyalet şampiyonluğunu, Sport Recife Santa Cruz’u penaltı atışları sonucunda yenerek Pernambuco eyalet şampiyonluğunu, Paraná Clube ADAP’ı iki ayaklı final sonucunda devirerek Paraná eyalet şampiyonluğunu, Figueirense Joinville’yi 3-0 yenerek Santa Catarina eyalet şampiyonluğunu kazandı. Cruzeiro da geçen haftaki maçta Ipatinga’yı yenerek Minas Gerais eyalet şampiyonluğunu kazanmıştı.

Dünya kupası yaklaşırken Brezilyalı kimi oyuncuların durumlarıysa şöyle: Kaká Chievo karşında hat-trick yaptı, Ronaldo Real Sociedad’a sağlam bir vole çaktıktan sonra sakatlanarak oyundan çıktı (böylece hem Real Madrid formasıyla çıktığı 164. maçta 100. golünü attı, hem de arka arkaya dört lig maçında rakip ağları havalandırmış oldu), Roberto Carlos önceki maçtan cezalı olduğu için forma giymedi, Cicinho sağdan gümbür gümbür bindirmeye devam etti, Robinho ise iyi bir oyun çıkarsa da maçı golsüz kapadı, Adriano takımının Ascoli’yi 2-1 yendiği maçta forma giymedi, Ronaldinho Gaúcho takımının Santander ile 2-2 berabere kaldığı maçta sakatlığı nedeniyle yer almadı, uzaya çıkan ilk Brezilyalı astronot Marcos Pontes yukarıda geçirdiği on günün ardından dün dünyaya döndü. İşte böyle.