2006/01/16

Özlettin Kendini Paulistão

Federal bölge Brasília dahil 27 eyaletten oluşan Brezilya’da 27 tane de eyalet ligi bulunur. En popüler eyalet ligleri sayılabilecek São Paulo ve Rio De Janeiro şampiyonalarının ardından Rio Grande Do Sul, Minas Gerais, Bahia, Paraná gibi eyaletlerinin ligleri gelir.

Ben de São Paulo’da bulunduğumdan kelli, geçen hafta başlayan ve Campeonato Paulista veya Paulistão diye anılan São Paulo eyalet ligi hakkında bilgi vermeye çalışacak, diğer liglerde gelişen ilgi çekici olaylara da yeri gelirse değineceğim.

Öncelikle Brezilya’da futbolla ilgili her şeyin önemli olduğunu, yazın oynanan ve yaklaşık 3 ay süren eyalet liglerinin kısa süresine aldanıp ulusal lig Brasileirão’ya nazaran daha önemsizmiş gibi görülmemesi gerektiğini, eyalet liglerinin de Brezilya futbolunun tamamındaki göze hoş gelen ve mücadeleci oyundan uzak olmadığını belirtmek istiyorum.

Paulistão’da birçok takım şimdiden ikinci maçlarını oynadı. 12 Ocak’ta Parque Antarctica’da oynanan Ituano maçıyla sezonu açan Palmeiras’ın tribünleri tamamen doluydu. Palmeirasın (ve Brezilya futbolunun) efsanelerinden Edmundo’nun kulübe dönmesinin şerefine stada akın eden seyirciler (biletler tükendiği için maçı tribünden izleme şansı bulamadım) Edmundo’nun eski performansına şahit olamasalar da takımın iki stoperi Daniel ve Gamarra’nın golleriyle kazanılan 2-1’lik galibiyetle sevindiler.

Vágner Loveın CSKAya gidişinden beri gol yollarında sorun yaşayan ve bu sorunu Muñoz, Osmar, Warley, Gioino gibi isimlerle çözmeye çalışmış olan Palmeiras’ın ilk golü, yanlışlıkla Daniel’in kafasına çarpıp kaleye giren bir toptu ve golün tekrarını izleyen kitlelere Hakan Şükür tadı yaşattı.

Palestra Itália şampiyonada oynadığı ikinci maçta da ikinci yarıda oyuna giren Corrêa ve Washington’un golleriyle Marília’yı deplasmanda 2-1 yenerken Edmundo yine bekleneni veremedi. İlk maça da yedek olarak başlayıp ikinci golün pasını veren Corrêa’nın bu maçta frikikten attığı golse görülmeye değerdi.

Geçirdiği sakatlık sonrasında Emerson Leão tarafından dinlendirilen Juninho Paulista’nın yokluğunda forma şansı bulan Christian ise iki maçta da şık hareketleri ve sağlam paslarıyla orta sahayı toparlamakta başarılıydı.

Şampiyonanın ilk gününde (11 Ocak) Corinthians’ı 1-0 yenip dün de América’yı deplasmanda 3-2 mağlup ederek şampiyonaya hızlı bir başlangıç yapan Noroeste, ligin birinci sırasını Palmeiras ile paylaşıyor.

Real Madrid’den kovulan Vanderlei Luxemburgo Santos’a döndükten sonraki ilk maçında São Bento ile 1-1 berabere kaldı. Bu sonuç, takımın saldırı hattı Luizão, Cláudio Pitbull ve taraftarın sevgilisi, Barcelona ile Olympiakos’tan hatırlanabilecek Giovanni’nin ikinci maçta kadrodan çıkarılmasına sebep oldu. Santos, Rivaldo’nun eski takımı Mogi Mirim’e karşı oynanan ikinci maçı 2-0 kazansa da Luxemburgo’nun adı geçen üç oyuncuyu takımdan yollayacağı söyleniyor.

Corinthians ikinci maçında Portuguesa Santista’yı sezon başında Lyon’dan transfer edilen genç forvet Nilmar’ın üstün performansı ve 3 golüyle (özellikle müthiş bir voleyle attığı son gol alkışı hak ediyordu) 5-1’lik bir skorla ezerken geçen sezonun yıldızı Carlitos sezona fiziksel açıdan hazır olmadığını söyleyip Brezilya futbolunun yorucu takviminden şikayet ederek maçta oynamadı ve dört günlüğüne ülkesi Arjantin’e gitti.

Brezilya futbolunun ağır takviminden hem yukarıda hem de birkaç gün önce yazdığım Robinho yazısında söz etmişken geçen gün gazetede gözüme çarpan bir istatistiği aktarmak istiyorum. İşte Avrupa ve Güney Amerika’nın önde gelen bazı kulüplerinin 2006 sezonunda oynayacakları olası maç sayıları (ilk rakam en az, ikinci rakamsa en çok kaç maç oynama ihtimali olduğunu gösteriyor):

Corinthians: 65 / 83
River Plate: 42 / 66
Bayern Münih: 38 / 59
Real Madrid: 42 / 63
Milan: 42 / 63
Chelsea: 42 / 64

Hiç yorum yok: