2006/01/13

Matthäus’un Yeni Elbisesi

Brezilyalı futbolcular İspanya’dan İzlanda’ya, Hindistan’dan Türkiye’ye dünyanın dört bir yanında top koştursalar da Brezilya sınırları içinde top koşturan yabancıların sayısı azdır. Yurtdışına birçok teknik direktör gönderen Brezilya’nın kendi sınırları içinde görev yapmış olan yabancı teknik direktörlerin sayısıysa bildiğim kadarıyla bir elin parmaklarını bile bulmaz.

1894 yılında, São Paulo’da yaşayan Charles Miller isimli İngiliz göçmenin şehre İngiltere’den iki top, iki üniforma ve topları şişirmek için bir hava pompası getirmesiyle başlayan Brezilya futbol tarihinin ilk yabancı teknik direktörü (ve ilk profesyonel teknik direktörü), 1907 yılında Paulistano’yu çalıştırmış olan İngiliz teknik direktör John Hamilton’dır. İkincisiyse 2005’te Corinthians’ın başında 15 maça çıkmış ve çok da kötü bir performans sergilememesine rağmen São Paulo karşısında alınan 5-1’lik yenilgiyle görevine son verilen Arjantinli ünlü isim Daniel Passarella’dır.

Hamilton’ın görev yaptığı zamanların futbolun arkaik dönemlerine denk geldiğini, Passarella’nın ise hakkında yorum yapmayı zor kılacak kadar kısa bir süre görevde bulunduğunu ve iki vaka arasında geçen 100 yıla yakın süreyi göz önünde bulundurursak, Brezilya futbolunda yabancı teknik direktörlerin pek tercih edilmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Avrupa futbolunda teknik direktörler başka ülkelerin kulüplerinde rahatlıkla çalışabiliyor, hatta yabancı milli takımlarda bile yadırganmadan görev alabiliyorken Brezilya futbolunda durumun böylesine zıt olması, Brezilya’nın futbol geleneklerine ve gururuna bağlanabilir.

Çiçeği burnunda teknik direktör Lothar Matthäus, geçen yıl Libertadores finalinde São Paulo’ya boyun eğen Atlético Paranaense kulübüyle bir süredir görüşmedeydi. Furacão (Kasırga) namlı kulüp iki gün önce, futbolculuk döneminde Borussia Mönchengladbach, Bayern Münih, Inter ve Metrostars takımlarında oynamış ve Alman milli takımıyla tam 5 dünya kupasına katılarak bu alanda bir rekora imza atmış olan Matthäus’u takımın başına getirdi. Böylece Şubat ayında resmen göreve başlayacak olan Matthäus, Brezilya futbol tarihindeki üçüncü yabancı teknik direktör oldu.

Futbol kültürleri konusunda kesinlike taviz vermeyen (bu konuda pek de haksız olmayan) insanların ülkesi Brezilya’da yabancı bir teknik adamın göreve gelmesi hayret, şüphe ve tiksintiyle karşılanadursun, Alman asıllı nüfusun ve mentalitenin ağırlıkta olduğu güney eyaletlerinden Paraná’nın başkenti Curitiba’nın takımlarından Atlético Paranaense, Brasileirão 01’de ilk kez yaşanan şampiyonluğu, Matthäus’un yönetimindeki genç ve yetenekli kadrosuyla yeniden tatmaya çalışacak.

Futbolu bıraktıktan sonra Rapid Wien ve Partizan Belgrad takımlarını yöneten Matthäus son olarak Macaristan’ın teknik direktörlüğünü yapmış ve takımın 2006 Dünya Kupası elemelerini aşmasını sağlayamamıştı. Partizan dönemindeki başarısınıysa takımın mayasının iyi olmasına, Matthäus’un hörgüçten yemesine bağlayan çok olmuştu.

“Brezilya ve Alman futbolu arasında köprüler oluşturacak,” benzeri geyiklerle göreve gelen Lothar Matthäus’un Brezilya’da tutunabilmek için kırk fırın ekmek yemesi gerektiğini düşünüyor, “Brezilya’da seni çiğ çiğ yerler, Lothar efendi, sezonu tamamlarsan şanslı sayılırsın,” diyorum.

Hiç yorum yok: