2006/02/02

Güneyin Yeni Yıldızı Sóbis

Brasileirão 05’te Internacional ekibini gönüllerin şampiyonu yapan Muricy Ramalho’nun sezon içindeki en büyük keşiflerinden biri de genç forvet Rafael Sóbis olmuştu. Geçen sezon sonunda Porto Alegre’nin kırmızı formalı ekibinden ayrılarak São Paulo FC’ye dönen Ramalho zaten genç oyuncularla yaşadığı başarılarla ünlü bir teknik adam. Nitekim eyalet şampiyonlukları yaşadığı São Caetano, Internacional, Náutico ve ’94 yılında, şimdilerde yerini Copa Sulamericana’ya bırakmış olan, UEFA Kupası ayarındaki Güney Amerika kupası CONMEBOL’u kazandığı São Paulo gibi ekipler yetenekli ve mütevazı oyunculardan kurulmuş, yetiştirdikleri genç oyuncularla ünlü ekiplerdir.

Ramalho 2005’te Internacional’ı ulusal ligin en az gol yiyen takımı haline getirirken Brezilya futbolunu Brezilya futbolu yapan atak kombinasyonlarını da es geçmemişti (böyle cümle mi olur kuzum?). 2005’te lig şampiyonluğunu yalanla dolanla Corinthians’a kaptıran ve haklı olarak sezon sonunda Porto Alegre caddelerinde gururla şampiyonluk turu atan ekip sezon boyunca Fernandão, Iarley, Élder Granja, Jorge Wagner gibi isimlerin üstün performansıyla ışıldarken forvetteki Rafael Sóbis de kendinden çokça söz ettirmişti.

Sezon sonlandığında hem gazetelerin spor köşelerinde hem de Placar dergisinin klasikleşmiş “yılın en iyi 11’i” seçkisinde forvette Carlitos’un yanında yerini alan Rafael Augusto Sóbis ligi de 22 golle gol kralı olan Romário’nun 3 gol gerisinde, 19 golle tamamlamıştı.

Dunga, Taffarel, Falcão, Lúcio gibi isimleri Brezilya ve dünya futboluna kazandıran ve “Yetenek Fabrikası” diye anılan Internacional’ın altyapısından yetişen ’85 doğumlu Ukrayna asıllı Sóbis, kulübünde gösterdiği performansı Brezilya 20 yaş altı takımlarında da perçinlemiş durumda. Sürati, forvette pres yapması, boş alanları değerlendirmedeki başarısı ve genç yaşına rağmen oldukça sağlam sayılabilecek fiziği sayesinde kısa profesyonel kariyerine rağmen forvet sıkıntısı içindeki São Paulo’nun ve parası bol Corinthians’ın yanı sıra Avrupa’daki birçok kulübün de ilgisini çekti, ancak şimdilik Colorado’da kalmayı seçti.

Brezilya futbolunun şova dayalı tarzından nispeten uzakta olan, oyun (ve fizik) olarak Shevchenko’yu andıran Sóbis’in önümüzdeki yıllarda da Brezilya’da veya Avrupa’da istikrarlı bir biçimde parlayacağını ümit edelim. Rafael Sóbis yine bir Muricy Ramalho keşfi olan Denílson gibi bal yapmayan arı tarzı futbolculuğa geçiş yapmasın, futbol sahaları şenlensin.

Düzeltme: 13 Ocak 2006 tarihli “Matthäus’un Yeni Elbisesi” başlıklı yazımda Brezilya’da görev yapmış olan iki yabancı teknik direktörün adını vermiştim. Geçen gün gözüme çarpan birkaç isim daha oldu: Bella Guttman adlı Macar teknik adam 1957 yılında São Paulo’yu çalıştırmış. Aynı ekibin bayrak isimlerinden José Poy adlı Arjantinli kaleci de emekli olduktan ve SP’nin genç takımlarını çalıştırdıktan sonra ’70’li yıllarda Tricolor’da teknik direktörlük yapmış. Fleitas Solich adlı Paraguaylı Flamengo’da, Filipo Nuñez adlı Arjantinli Palmeiras’ta, Pedro Rocha, Darío Pereyra, Pablo Forlán ve Sérgio Ramírez adlı Uruguaylı teknik adamlar da vaktiyle Brezilya’nın çeşitli takımlarında ekmek yemişler. Böyle biline, Brezilya’da görev yapmış yabancı teknik direktör sayısı biraz artırıla (kıvır da kıvır).

1 yorum:

Adsız dedi ki...

serdar
önder edu lugano r.carlos



c.kazım.r appiah r.sobis

alex

a.alves kezman
kadrosu herşeyi anlatıyor ve bu kadroyu ben zicodan aldım