2006/05/23

Parreira’nın Seçimi

Carlos Alberto Parreira’nın kupaya götüreceği kadroyu açıklamasının üstünden bir haftayı aşkın zaman geçti. En son yazım listenin açıklanmasından bir gün önceydi. Dolayısıyla hazır fırsat bulmuşken, geç de olsa duruma ufaktan değinmek istiyorum.

Önceki yazımda belirttiğim hayal takım tadındaki listede kupaya çağırılan, elemeler sırasında da Seleção defansına büyük güç katan Juan’ı yazmayı unutmuşum. Neyse ki Parreira ile takımın nazar boncuğu Zagallo benim gibi unutkanlık etmediler de Brezilya defansı kupaya eğri gitmedi.

İşte Parreira’nın listesi (kademelere göre bölünmüştür, kafacıklar karışmasın):

Dida (Milan)
Rogério Ceni (São Paulo)
Júlio César (Internazionale)

Cafu (Milan)
Cicinho (Real Madrid)
Roberto Carlos (Real Madrid)
Gilberto (Hertha Berlin)

Lúcio (Bayern Münih)
Juan (Bayer Leverkusen)
Luisão (Benfica)
Cris (Lyon)

Émerson (Juventus)
Zé Roberto (Bayern Münih)
Edmílson (Barcelona)
Gilberto Silva (Arsenal)

Kaká (Milan)
Juninho Pernambucano (Lyon)
Ronaldinho Gaúcho (Barcelona)
Ricardinho (Corinthians)

Ronaldo (Real Madrid)
Robinho (Real Madrid)
Adriano (Internazionale)
Fred (Lyon)

Parreira’nın kadrosu buralarda kimseyi pek şaşırtmadı. Zaten takımın ilk 11’i belli gibiydi, tartışılanlar oyuncular da yedekler veya yedek yedekleriydi. Júlio Baptista veya Alex De Souza yerine formsuz Ricardinho’nun tercih edilmesi zaten Parreira’nın sürpriz ve ani değişikliklerden hoşlanmayan karakterine uyuyordu. Bu sene São Paulo’nun sol yanında güzel oyunlar çıkaran Júnior yerine buralarda pek lafı geçmeyen Gilberto’nun çağırılması yerel basın tarafından biraz eleştirilse de pozisyonun asıl sahibinin Roberto Carlos olması yüzünden olay pek büyümedi. Rogério Ceni’nin geçen kupanın fatihlerinden Marcos yerine, Cris’in Roque Júnior yerine, sol ayaklı Fred’in de Ricardo Oliveira yerine çağırılması sürpriz olarak değerlendirilse de kadro dışında kalan oyuncuların geçirdikleri sakatlıklar yüzünden sahalardan uzun süredir uzak kalmış olmaları diğer futbolcuların tercih edilmesindeki nedendi.

2006 Dünya Kupasında mücadele edecek olan Brezilya takımının bir özelliği de Dünya Kupası tarihinde Brezilya dışında forma giyen en fazla futbolcu sayısına sahip olması. Konuyla ilgili Seleção istatistikleri şu şekilde:

1934 – 1 oyuncu
1982 – 3 oyuncu
1986 – 2 oyuncu
1990 – 9 oyuncu
1994 – 12 oyuncu
1998 – 14 oyuncu
2002 – 10 oyuncu
2006 – 21 oyuncu

Yani bu kupada izleyeceğimiz Brezilya’nın sadece iki oyuncusu (Rogério Ceni ve Ricardinho) Brezilya sınırları içinde top koşturuyorlar.

Seleção oyuncuları İsviçre’nin sakin şehirciklerinden Weggis’te yapacakları hazırlık kampına katılmak için Brezilya’dan ve dünyanın çeşitli yerlerinden yola çıkmaya başladılar. İsviçre’ye oyuncuların beslenme alışkanlıklarından şaşmamaları için kilolarla picanha, kara kurufasulye, goiabada vs gönderildi. Şehre sayıları bine yaklaşan bir gazeteci ordusu akın etti. Takımın antrenman yapacağı sahanın biletleri haftalar öncesinden tükendi. Birkaç bin nüfuslu bu İsviçre şehirciği herhalde önümüzdeki haftalarda tarihinin en hareketli ve bereketli günlerini yaşayacak. Kolay gelsin.

Hiç yorum yok: