2006/05/24

Fok Oğlan Kerlon

Brezilya yaklaşan kupanın heyecanıyla coşadursun, ben kupa havasını biraz dağıtıp buralarda ağırcana yükselmekte olan bir yetenekten, Kerlon’dan bahsetmek istiyorum.

Nereden çıktı şimdi, demeyin. Geçtiğimiz haftalarda Manchester United’a transferi gündeme gelen, Alex Ferguson’un bizzat takımında görmek istediğini söylediği bu isimden şimdi bahsedeyim de Avrupa yolunu tutarsa, “Hah, bakın demiştim,” derim (keh keh).

1988 yılında Minas Gerais eyaletinin Ipatinga şehrinde dünyaya gelen (şu anda 18 yaşında) Kerlon Moura Souza futbola Cruzeiro’nun escolinhasında başladı. Top kontrolü, serbest vuruşlardaki başarısı ve golcülüğünün yanında oyun kuruculuk özellikleriyle de hocalarının takdirini kazanan 1,67’lik Kerlon 2002-2005 yılları arasında Cruzeiro’nun genç takımlarıyla birçok kupa kazandı. Brezilya’nın 15, 16 ve 17 yaş altı takımlarında da defalarca forma giyen Kerlon 2005’te Venezuela’da düzenlenen Güney Amerika 17 Yaş Altı Şampiyonasını kazanan Brezilya takımının hem gol kralı oldu (7 maçta 8 gol) hem de turnuvanın en iyi oyuncusu seçildi.

Aslında buna benzer vasıflar ve ödüller Brezilyalı yükselen yeteneklerin birçoğunda mevcut. Fakat Kerlon’u diğerlerinden ayıran bir özellik daha var: Birçok maçta başarıyla uyguladığı Drible De Foca, yani Fok Çalımı. Bu tuhaf oğlan maçta başı sıkıştı mı topu hemen ayağıyla kafasına kaldırıp tık tık tık diye alnında sektirerek koşmaya ve rakiplerini geçmeye başlıyor. Rakipler de Kerlon’un kafasının tepesinde sekerek ilerleyen topu almak için ya faul yapıyor ya da şaşırıp geçmesine izin veriyorlar. Neticede de Kerlon’un tehlikeli noktalarından biri olan bir serbest vuruş kazanılıyor veya Kerlon tutulamadığı için gidip gol pozisyonu yaratıyor. Bu ilginç yeteneğinden dolayı Foquinha, yani Fokçuk lakabını alan Kerlon geçtiğimiz yıl Santos karşısında oyuna girdiğinde hakem Carlos Eugênio Simon tarafından, “Fok çalımı yaparsan sarı kart gösteririm,” şeklinde uyarılmıştı. Robinho’nun pedaladanın dozunu kaçırdığı gerekçesiyle sarı kart gördüğü bir coğrafyada pek de sürpriz bir durum değil.

Kerlon henüz Cruzeiro’nun ilk on birinde yer bulamadı, ama 2005 Mayıs’ından beri takımla yedek olarak 14 maça çıktı (ve hiç gol atmadı). Wagner, Francismar, Diego, Gil gibi genç yetenekler takım adına başarılı performanslar gösterdikleri için Kerlon şimdilik parlama fırsatı bulamadı, benim izlediğim birkaç maçta da epey silikti. Bakalım fokçuk önümüzdeki yıllarda Brezilya’da veya Avrupa’da kendini gösterebilecek, sonraki Dünya Kupalarında ezeli rakipleri fok çalımıyla geçebilecek mi.

Hiç yorum yok: