2006/05/15

Kalk Gidelim

Avrupa ligleri birer birer sonuçlanır, Brezilya ulusal ligi ivme kazanır ve 2006 Dünya Kupası yaklaşırken milli takımlar da kadrolarını teker teker açıklamaktalar. Brezilya milli takımı teknik direktörü Carlos Alberto Parreira da 15 Mayıs Pazartesi günü kupaya götüreceği kadroyu açıklayacak.

Kupanın başlangıcına bir aydan kısa bir süre kalmışken ben de konuyla ilgili iki kelime edeyim, fikir öne süreyim, sunum yapayım. Bilindiği ve benim de sıklıkla tekrarladığım üzere Brezilya dünyanın en büyük futbol ülkesi. Futbol ülkesi nedir? İnsanlarının büyük bölümünün futbol sevdalısı olmakla kalmayıp konu hakkında büyük bilgi, fikir, felsefe, anlayış ve hatta yetenekle teknik sahibi olduğu, futbol sayesinde birçok evin geçindiği, karınların doyduğu, umutların goncaladığı ve solduğu, kapı gıcırtısında kıvırmaya başlayan halkın top şeklinde herhangi bir cisim görüldüğünde hayali veya fiziki bir yeri kale veya saha belleyip iki çalım, üç pas, beş gol attığı ülkelere ben futbol ülkesi diyorum. Futbol ülkesi denince aklıma ilk gelen yer de çok sağ olayım içinde yaşadığım Brezilya.

Günümüze kadar düzenlenen tüm dünya kupalarına katılmış; 1950 kupasına ev sahipliği yapmış ve zamanında dünyanın en büyük stadyumu olan ve inşası rekor bir sürede tamamlanan Maracanã’daki finalde Uruguay’a 173,850 biletli seyirci önünde (resmi olmayan söylentilere göre 200,000) 2-1 yenilerek kupayı ellerinden kaçırmış; ’58, ’62, ’70, ’94 ve 2002 kupalarını kaldırarak 5 Dünya Kupası kazanan tek ülke olmuş; Garrincha, Pelé, Zico, Sócrates, Romário, Ronaldinho Fenômeno gibi saymakla bitmeyecek yetenekleri futbol aşıklarının kalplerine işlemiş Brezilya 2006 Dünya Kupasının da tartışılmaz favorilerinden. Fakat favoriliği tartışılmaz olsa da kadrosu epey tartışılıyor.

Aylar öncesinde en büyük tartışmalar Roberto Carlos ve Cafú’nun takımı kupada temsil edecek bekler olarak fazlaca yaşlanmış olmaları, Ronaldo ile Adriano’nun formsuzluğu ve hangi stoperlerin ilk on birde oynayacağıydı. Ama edilen tüm laflara rağmen herkes takımın belkemiğini kimlerin oluşturacağından az çok emindi. Kupa yaklaştıkça bir süredir takımın hücum hattını oluşturan ve fantastik dörtlü diye adlandırılan Ronaldinho Gaúcho, Kaká, Ronaldo ve Adriano dörtlüsünün dünya kupasında da aynen korunacağı Parreira tarafından tekrarlanıp durdu. Şu günlerdeyse Brezilyalıların kafasındaki ilk on bir az çok belirli olduğu için en çok tartışılan mesele yedekler. Yedek kaleciler kimler olacak, forvetlerin yedekleri kimler olur, falan filan.

Parreira listesine kimleri koyarsa koysun çağırdığı veya çağırmadığı isimlerin tartışılacağı kesin. Ben de Parreira listesini açıklamadan önce kendi uygun gördüğüm 23 kişilik listeyi açıklayayım (konsolosum, şansöyleyim sanki, uygun gördüğümmüş...), takımımı şahlandırıp kupayı kaldırayım. Yürüyün çocuklar!

İlk 11:
. Dida

. Cafú
. Edmílson
. Lúcio
. Roberto Carlos

. Emerson
. Kak
á
. Ronaldinho Gaúcho
. Robinho

. Ronaldo
. Adriano

Yedekler:
. Rogério Ceni
. Julio César
. Cicinho
. Roque Júnior
. Luisão
. Gilberto
. Z
é Roberto
. Juninho Pernambucano
. Julio Baptista
. Alex De Souza
. Fred
. Nilmar

Hiç yorum yok: