2006/03/09

Kaptan Cafu

Futbol tarihinin en başarılı sağ beklerinden Cafu geçtiğimiz ay dizinden ameliyat olmak için İtalya’dan Brezilya’ya gelmiş, dolayısıyla Brezilya’nın Rusya ile oynadığı dostluk maçında forma giyememişti (ne dostluğu yahu, sponsorun para kazanma maçı, -10 küsur derecede futbol mu olur, parmağı düşer adamın). Neyse ki ameliyatı başarılı geçti. Hatta fazlaca başarılı bile denebilir, çünkü dizindeki sorunun haricinde bademcikleri alındı ve solunum yollarındaki bir tıkanıklık giderildi. Yani 140 küsur maçla Brezilya formasını en çok giymiş olan oyuncu unvanını elinde bulunduran Cafu artık sağ kanattan rakibe bindirirken daha da derin nefes alabilecek.

1970 yılında São Paulo’da dünyaya gelen Marcos Evangelista De Moraes futbola Escolinha De Futebol Craque Pedro Rocha’da başladı ve Nacional, Portuguesa gibi takımlarda yetişti. Bu arada oyun tarzının ve süratinin ’70’li yıllarda Fluminense forması giyen Cafuringa’yı çağrıştırması dolayısıyla Cafu lakabını aldı. Profesyonel futbola geçişiyse dokuz başarısız denemenin ardından São Paulo F.C.’ye katılmasıyla oldu. São Paulo’dan sonra Zaragoza, Palmeiras, Roma formaları giyen Cafu geçen yıl Roma’dan Yokohama Marinos’a transfer olmak üzereyken A.C. Milan araya girdi ve tecrübeli oyuncuyu kadrosuna kattı.

São Paulo’daki başarısıyla ’94 Dünya Kupası kadrosuna giren Cafu kupada pek oynamamış olsa da Brezilya ile İtalya arasındaki final maçında Jorginho’nun sakatlanması üzerine oyuna girerek dünya kupasını kazanan takımda oynamış oldu. ’98 ve 2002 Dünya Kupalarında oynayan Cafu, 2002’de Seleção kaptanı olan Emerson’un sakatlanmasıyla kaptanlık pazubandını koluna geçirdi ve Brezilya’nın kazandığı beşinci dünya kupası onun ellerinde yükseldi.

Özellikle São Paulo’da oynadığı yıllarda gol attıktan sonra havada attığı inanılmaz taklalarla, Roma’da oynarken Lazio karşısında Nedved’e ve Simeone’ye taktığı şapkalarla zihinlerde yer eden Cafu’nun hatırlarda en çok yer eden görüntüsü şüphesiz 2002 Dünya Kupasını kaldırışıdır.

Güzel futbolunun yanında yardımsever kişiliğiyle de tanınan Cafu, São Paulo’da çocukluğunun geçtiği mahalle olan Jardim Irene’ye birçok yardımda bulunmuş (2002 kupasını kaldırırken formasında yazan “100% Irene” de oraya bir göndermedir), escolinhalar kurmuş ve nice yardım kampanyasına imza atmıştır. Ayrıca Cafu Guinchos adlı bir de çekici servisi şirketi vardır (çek kaptan çek).

Brezilya’da son aylarda Cafu ve Roberto Carlos’un 2006 Dünya Kupası kadrosuna alınmak için fazlaca yaşlı oldukları tartışmaları süregeliyordu. Ancak sağ bekte Cicinho’nun nispeten tecrübesizliği, soldaysa Roberto Carlos’un sağlam bir yedeğinin bulunmayışı ikilinin kupa şansını artırıyor. Bana da Cafu’nun yüzünde her zamanki mütevazı gülümsemesi, sırtındaysa klasik 2 numaralı formasıyla Seleção kaptanı olarak 2006 Dünya Kupasını kaldırışını hayal etmek düşüyor.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

biz o dostluk maçlarını organize ederken neler çekiyoruz bir bilseniz....