2007/07/06

Dunga’nın İncileri

“Bence benim de, siz gazetecilerin de kapasitemizi her geçen gün kanıtlamamız gerekli.” (Başarısızlık halinde görevine mal olabilecek Copa América’nın başlamasından önce, kapasitesini açıklamaya çalışırken.)

“Ekibimiz doğru yolda, çünkü düzgün bir planlama yapıldı.” (Meksika’ya 2-0 kaybedilerek başlanan Copa América 2007’de, Brezilya Şili karşısında gruptaki ikinci maçına çıkmadan önce.)

“Brezilya iyi oynadı. Ancak gol pozisyonu yaratmakta zorlandık. İkinci yarıda birçok gol pozisyonu yaratmış olsak da bazen top kaleye girmek istemiyor, Meksika karşısında da böyle oldu.” (2-0 kaybedilen Meksika maçının ardından. Ne ilginçtir ki maç sonrasında fikir alışverişinde bulunduğum kapıcım da aşağı yukarı aynı yorumda bulundu ve Brezilya milli takımının teknik direktörü olabileceği konusunda kapasitesini kanıtladı. Dunga olduysa o niye olmasın?)

“Turnuva başlamadan önce çalışmak için daha fazla vaktim olsa, bir-iki hazırlık maçı yapabilsem ve tüm oyuncular hazırlık kampına en baştan beri katılmış olsalar daha iyi olurdu.” (Brezilya’nın Copa América’da “futbol” oynayan tek oyuncusu Robinho, Real Madrid’in şampiyonluğuyla sonuçlanan maçın ardından, Brezilya kampına 2 gün geç katılmıştı. Brezilya’nın Copa América’da şimdiye kadar rakip ağlara gönderdiği 4 golün tamamında Robinho’nun imzası var. Dunga, Copa América’ya katılmayacakları ta İngiltere ve Türkiye’ye karşı oynanan son iki hazırlık maçı öncesinde belli olan Ronaldinho Gaúcho, Kaká gibi oyunculara bu iki hazırlık maçında da yer verdi. “Çlink, çlink!” diye para düşme efekti yapmak istiyorum.)

“Önümüzdeki sorunlar sadece taktik veya teknik değiller. Analiz edilmesi gereken kimi fizik sorunları da mevcut.” (Copa América’ya çağrılan oyuncuların üzerine Venezuela’ya gider gitmez ani bir yorgunluk çökmüş olsa gerek, aynı oyuncular birkaç hafta önce takıma çağrıldıklarında turp gibi, bomba gibiydiler herhalde.)


“Takımım biraz önce galip geldi, Şili’yi gol yağmuruna tuttuk, bana sora sora bunu mu soruyorsunuz?” (Anderson’un zayıf futbolu, Şili’nin yaptığı sayısız kontratak ve stoperlerin etkisizliği hakkında sorulan soruların ardından. Brezilya, Şili’yi 3-0 yenerken gollerin tümü Robinho’dan geldi. Robinho son iki golünü, ikinci yarının 38. dakikasından sonra attı.)

“Dörtlü iki çizgi halindeki savunma dizilişine sahip bir takıma karşı oynamak oldukça zor.” (Şili maçının ardından…)

“Dunga böyle mi dedi? Ne yazık ki oldukça hatalı bir gözlemde bulunmuş, çünkü biz üçlü savunmayla oynadık.” –Colo Colo ve Şili’nin defansif ortasaha oyuncusu Meléndez. (Meléndez’in yorumu olmasa bile maçı izleyen herkesin görmüş olacağı üzere Şili, Brezilya karşısında 3-4-2-1 dizilişiyle oynamıştı ve savunmanın göbeğindeki Riffo libero görevi gördüğünden bırakın dörtlüleri, iki “çizgi” bile söz konusu değildi.)

“Alex Silva São Paulo’da defalarca bu pozisyonda (sağ bek) oynadığı için zorluk çekmeyecektir.” (Sağ bek Maicon’un sakatlığı ve Daniel Alves’in kart cezası dolayısıyla sağ bek olarak oynatmak istediği Alex Silva’nın kariyeri boyunca sağ bek olarak yalnızca bir kez, Paulistão-07’deki São Paulo - São Caetano karşılamasının ilk 45 dakikasında oynadığını unutarak...)

“Venezuela ve Kolombiya da turnuvada tıpkı bizim gibi temkinli oynadılar, ama onları kimse ıslıklamadı.” (Brezilya’ya hayranlığıyla ünlü Venezuela taraftarlarının Ekvador maçı sırasında Seleção’nun berbat futbolunu ıslıkladıkları hatırlatılınca böylesine hayret verici bir karşılaştırma yapan Dunga, Ekvador karşısında ortasahayı Gilberto Silva, Mineiro ve Josué ile kurarak Brezilya futbol tarihinin belki de en savunmacı ve kabız ortasahasını yarattı; Brezilya, Robinho’nun ilk yarıdaki penaltı golüyle Ekvador’u zar zor 1-0 yenmeyi başardı ve grup ikincisi olarak çeyrek finale çıktı.)

Birkaç ay öncesine kadar saha kenarında moda öğrencisi olan kızının hazırladığı yanardöner kıyafetleri giyen Dunga (fotoğrafta da görülebilir), Copa América’nın başlangıcına kadar 11 maçta Brezilya’nın başında yer aldı (7 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 yenilgi). Portekiz karşısında tek yenilgisini alan Dunga (2-0), bu maç sonrasında herkesin, “Dunga’nın Brezilya’ya oynattığı futbol mu daha rezalet yoksa giyim zevki mi?” diye ağlaşmasının ardından daha normal kıyafetler giymeye başladı.

Brezilya, Copa América 2007’de oynadığı 3 maçta 4 gol buldu, bu gollerin tümü Robinho tarafından atıldı (2 tanesi penaltıdan).

Brezilya turnuvanın çeyrek finalinde yarın (cumartesi) yine Şili ile karşılacak. Şili’yi geçtiği takdirde yarı finalde Venezuela – Uruguay maçının galibiyle oynayacak. Diğer çeyrek final maçları Arjantin – Peru ve Meksika – Paraguay arasında pazar günü oynanacak.

Hiç yorum yok: